Nieuwe Luchtreinigingstechnieken

Filtermethoden Nieuwe Luchtreinigingstechnieken 1. Fotokatalytische Oxidatie (PCO) Hoe werkt het? UV-licht en een katalysator (zoals titaniumdioxide) zetten verontreinigingen zoals virussen en VOC’s om in water en CO₂.Voordeel: Geen vervangende filters nodig.Let op: Mogelijke bijproducten zoals ozon of formaldehyde. Effectiviteit is sterk afhankelijk van uitvoering. 2. Verbeterde HEPA- en ULPA-filters Nieuwe HEPA-filters worden geoptimaliseerd met antimicrobiële…

Wetenschap & Onderzoek

Wetenschap & Onderzoek Luchtvervuiling en gezondheid: Wat Zegt de Wetenschap? Wat doet luchtvervuiling eigenlijk met je lichaam?Wetenschappers doen al tientallen jaren onderzoek naar deze vraag. Dankzij een combinatie van grote bevolkingsstudies, laboratoriumexperimenten en medische tests is er steeds meer bekend over de effecten van luchtvervuiling op onze gezondheid. In dit artikel ontdek je wat we…

Slimme sensoren in huis

Slimme sensoren in huis Slimme luchtkwaliteitssensoren: hoe technologie helpt voor een gezond binnenklimaat Slimme technologie helpt ons steeds beter inzicht te krijgen in wat we inademen. Luchtkwaliteitssensoren en gekoppelde smart home-oplossingen geven niet alleen realtime informatie, maar kunnen ook automatisch reageren als de luchtkwaliteit verslechtert. In dit artikel lees je wat slimme luchtkwaliteitssensoren meten, hoe…

Ventilatie en luchtreiniging

Ventilatie en luchtreiniging Ventilatie en luchtreiniging: hoe ze samen zorgen voor gezonde lucht in huis Ventilatie en luchtreiniging worden vaak als alternatieven gezien, maar ze vullen elkaar juist aan. Waar ventilatie zorgt voor verse lucht, filtert een luchtreiniger vervuiling uit de lucht die al binnen is. In dit artikel lees je waarom het combineren van…

Kamerplanten en luchtzuivering

Kamerplanten en luchtzuivering Zuiveren kamerplanten echt de lucht? Wat zegt de wetenschap? Kamerplanten zijn populair, ook vanwege het idee dat ze de lucht zuiveren. Een natuurlijke oplossing tegen vervuiling in huis – wie wil dat niet? Dit idee is grotendeels gebaseerd op een NASA-studie uit 1989. Maar hoe goed werkt het echt in een gewoon…

Luchtkwaliteit in huis verbeteren

Luchtkwaliteit in huis verbeteren Luchtkwaliteit in huis verbeteren: praktische tips die werken We brengen het grootste deel van onze tijd binnenshuis door. Toch is de luchtkwaliteit in huis vaak minder goed dan we denken. Gelukkig kun je met een paar eenvoudige aanpassingen veel doen om de binnenlucht schoner en gezonder te maken.   1. Ventileren…

Klimaatverandering & luchtkwaliteit

Klimaatverandering & luchtkwaliteit Klimaatverandering en luchtkwaliteit: twee problemen, één verband Klimaatverandering en luchtvervuiling worden vaak als aparte problemen gezien. Maar ze versterken elkaar. Hogere temperaturen en veranderende weerpatronen zorgen niet alleen voor extreme weersomstandigheden, maar ook voor slechtere lucht. In dit artikel lees je hoe klimaatverandering de lucht die we inademen beïnvloedt — en waarom…

Printers en Luchtkwaliteit

Printers en Luchtkwaliteit Printers en luchtkwaliteit: wat je moet weten over fijnstof en VOC’s Laserprinters zijn snel, efficiënt en veelgebruikt op kantoor en thuis. Maar ze kunnen ook bijdragen aan luchtvervuiling in huis. In dit artikel leggen we uit welke stoffen printers uitstoten, wat de mogelijke gezondheidsrisico’s zijn, en wat je kunt doen om blootstelling…

Buitenlucht & vervuiling

Buitenlucht & vervuiling Luchtvervuiling buitenshuis: de grote veroorzakers uitgelegd De luchtkwaliteit buiten beïnvloedt iedereen. Of je nu fietst, wandelt, of simpelweg op een bankje zit — wat er buiten in de lucht zit, adem je in. Hoewel binnenlucht vaak nog slechter is dan buitenlucht, zijn er ook buiten duidelijke bronnen van vervuiling die een risico…

Luchtvervuiling binnenshuis

Luchtvervuiling binnenshuis Luchtvervuiling binnenshuis: de stille vervuiler in je eigen woning Als we aan luchtvervuiling denken, denken we vaak aan smog of uitlaatgassen. Maar wist je dat de lucht in huis 2 tot 5 keer meer vervuild kan zijn dan de buitenlucht? Omdat we gemiddeld 90% van onze tijd binnen doorbrengen, is de kwaliteit van…